Import Parmezaanse kaas

Hoe ik tientallen mensen verslaafd heb gekregen aan Parmezaanse kaas.

Situatie

Door een aardbeving in 2012 in Noord-Italië raakten 600.000 Parmezaanse kazen beschadigd. In Italië mochten de kazen niet meer verkocht worden als Parmiggiano Reggiano, al was er qua smaak niets mis mee. Dus zijn twee Nederlanders destijds de actie Red een kaas gestart, om de boeren te helpen. Toevallig zag ik de reddingsactie voorbij komen, en heb ik in 2012 het eerste stukje aardbevingkaas gekocht.

 

Uitwerking

Wat begon met dat stukje kaas, is inmiddels uitgegroeid tot een ware import van Parmezaanse kaas. Het bleek namelijk zulke heerlijke kaas te zijn, veel beter dan wat je hier kunt krijgen. Via de stichting die is opgezet (“Red een kaas”) koop ik drie keer per jaar 45 kilo Parmezaanse kaas in, wat ik verspreid onder familie, vrienden en kennissen. Dat begon eerst met een paar vrienden die ook wel een stukje wilden, tegenwoordig staan er 120 kaasliefhebbers op mijn mailinglist en zijn de 90 stukken kaas binnen 48 uur uitverkocht. Het proces heb ik grotendeels geautomatiseerd, zodat het me niet teveel handmatig werk kost. Denk aan een bestelformulier en een automatische mailbevestiging met een betalingsverzoek. Uiteraard is dit vandaag de dag niet meer de kaas die overbleef na die aardbeving, maar is er wel een contract gesloten met die Italiaanse boeren. Het is trouwens allemaal goed gekomen met de Italiaanse boeren die getroffen waren in 2012. Niemand is ontslagen en er is vrijwel geen kaas verloren gegaan. Whoop!

 

Resultaat

Drie keer per jaar verkoop ik 45 kilo Parmezaanse kaas – als collectief – dus ik verdien er niet aan (behalve dan dat mijn eigen portie kaas gratis is, wat natuurlijk ultiem is).